Upper Muley Twist Canyon.

 

Start: Vanuit Escalante rij via de 12 naar Boulder, daar ga je rechts de Burr Trail volgen. Je komt door de prachtige Long Canyon. Nadat na circa 55 Mile de weg onverhard wordt rij je nog totdat je 60 Mile gereden hebt. Daar links een onverhard pad in. Wordt met bordje aangegeven. Daarna volgen 2.8 Mile over zeer slechte dirt road, nee je rijdt in de wash. Vooral de eerste halve mijl is zeer slecht met keien, zand en gaten, daarna gaat het redelijk goed met hier en daar nog een lastig obstakel. Maar door het uitkijken voor keien en dergelijke vergeet je naar links te kijken waar al 2 Arches te zien zijn. De eerste Arch heb je dan al rechts vanaf Burr trail kunnen zien.

Alternatieve route: Vanaf Hanksville de 24 richting Capitol Reef NP rijden. Links de weg in waar het bord Capitol Reef staat en waar een parkeerplaats is. Dit is de Notum Road (volledige naam is Notum Bullfrog Basin Road) Deze goed berijdbare onverharde weg circa 30 mile volgen en dan rechts de haarspeldbochten omhoog. 4 Mile verder rechts is de TH.

Vervoer: AWD met HC . Ben je met een normale auto, dan parkeer deze voor zover je rijden kunt. Bij de eerste 2 Mile kun je al lopend ook naar 2 Arches.

Hike: Op deze hike ga je diverse mooie Arches zien maar bovenal heel veel ruige rotsen. Een geweldige wandeling door de wash.(het verlengde waar je de auto geparkeerd hebt) De hike tot einde canyon is 9 Mile maar we gaan tot aan de Saddle Arch. Het eerste uur is oogverblindend, schitterende bergen, vormen, gaten en Arches. De eerste, of beter gezegd de vierde, zie je na circa 1/2 uur niet veel verder is de mooiste die na 3/4 uur bereikt wordt. Hier kun je ook nog rechts naar de Strike Valley overlook. ( circa 1/2 uur v.v.)  Dan veranderd de omgeving, de wash wordt smaller en moeilijker te lopen, maar nog altijd goed te doen. De bergen zijn even weg maar geen nood er komt nog genoeg moois omdat het smal wordt heb je het idee dat je in een canyon loopt en niet in een wash. Al snel volgen weer mooie momenten en de volgende Arch. De laatste 2 liggen op circa 30 minuten later, dus op 1 1/2 uur verwijderd van de auto. Althans als je door gelopen bent, maar je kijkt, maakt foto en nuttig een lunch dus de laatste Arch is op circa 2 uur na vertrek. Alle Arches liggen trouwens aan de linkerzijde. Enkele hoog in de bergen, de 2 mooiste kun je van dichtbij bewonderen. Als het goed is heb je nu 8 bogen gezien, inclusief de 3 aan het begin. Dan is het tijd om te keren. Natuurlijk kun je de canyon nog veel langer volgen als je dat wenst. Het wordt daarna nog een slot canyon. Maar voor ons was dit het keerpunt.

LET OP, altijd in de breedste wash blijven omdat er enkele links of rechts zijn.

Tijdsduur: 4 uur. Ben je zonder AWD dan moet je daar nog 2 uur bijtellen.

Conclusie: een echte aanrader, niet alleen de vele Arches maar ook de verdere omgeving is zeer de moeite waard. Nadeel is dat je een hele dag hiervoor dient te reserveren mede omdat je vanaf Escalante door de Long Canyon komt, met vele foto momenten, en omdat het een lange aanrijroute is.

Maak een Gratis Website met JouwWeb