Bighorn Canyon Hole in the rock road Escalante (west Fork)

Start: Vanuit Escalante rij 5 Mile richting Boulder, daar rechts af de Hole in the rock road in. Volg deze 4.5 Mile en parkeer de auto links in een kort paadje.

Vervoer: Auto dirt road. Na hevige regen zal dit niet met een normale auto kunnen.  ZIE HOME VOOR VERVOER EN HIKE

Hike: Loop de Harris Wash in en volg deze circa 2 mile stroom afwaarts. (Rechts af) Aan het begin nog door de brede wash, later zie je paden die voor afkortingen zorgen. Na 45 minuten, bij een afrastering verlaat je de Harris Wash. Vanaf links komt er een wash. (dit is de eerste zijdelingse wash)  Ga onder de afrastering en volg deze wash 5 minuten. Als de wash een bocht naar rechts maakt ga je recht door waarna al snel een schitterende slot canyon begint. Na 20 minuten wordt het heel smal en zul je wellicht moeten terug keren. De toegang kan nog met vol met water zijn, in dat geval het eerste stuk van de slotcanyon volgen aan de bovenzijde links en dan later de canyon in daar waar het mogelijk is. Deze slot is de west Fork. Je hebt, terug bij de wash, de keuze om dan links de wash te volgen. Ook dan komt er al snel een zeer smalle slot, dit is de East Fork van Bighorn. 20 minuten later kom je in een zeer kleurrijk gebied. Daar gaat de canyon, die dan zeer kleurrijk is, nog 2 Mile verder. Dit deel is het mooiste maar bedenk dat je ook nog terug moet. Wil je de East Fork helemaal doen dan is het sneller om dan te starten vanaf de Old Sheffield Road die verderop vanaf de 12 start. Dit deel moet zeker op je programma staan!

Tijdsduur: 2 1/2 uur alleen v.v. West Fork, 4 uur als je ook East Fork deel tot opening doet zoals hierboven beschreven.

Wil je de East Fork helemaal doen hetgeen ik zeker aan raad maak er een nieuwe dag van en start vanaf de old Sheffield road. ( ook wel Spencer Flatt road genoemd) Vanaf de 12 direct na milemarker 70 rechts af als vanuit Escalante komt. Kort erna rechts aan houden. Deze goed berijdbare dirt road volg je 2.8 Mile, parkeert de auto en gaat rechts de wash in. Niet veel later (15 min) moet je een hoge dryfall (18 mtr) af maar met enig inzicht (aan de linker zijde) is dit te handelen. Na circa 1/2 uur begint het feest, geweldige kleuren en vormen. De canyon is 3.8 Mile tot aan de Harris wash. Tot aan de open ruimte zoals boven omschreven duurt circa 2 uur enkel. Loop je tot aan Harris Wash dan is het 2 1/2 uur enkel. Alle tijd die je nodig hebt om te fotograferen en lunchen moet je er nog bij tellen. De gehele East Fork duurt dus circa 6 uur v.v. Uiteraard kan je de East Fork ook vanaf de Hole in de rock road doen zoals boven omschreven maar dan ben je ongeveer 1 uur langer onderweg.

De Bighorn Canyon is van 2 kanten te bezoeken. Via de Old Sheffield road zoals wij die in 2008 gedaan hebben of zoals we in 2017 gedaan hebben n.l. vanaf de Harris Wash.

Heb je nog tijd en zin? Rij dan de Hole in the rock road nog 8.2 Mile verder naar Devils Garden, zeer mooie Hoodoos en formaties.

Of ga na Escalante Petrified forest state park, entree 8 dollar, en maak daar de wandeling door de bergen langs heel veel mooi gekleurd en gevormd versteend hout.

Indien je geïnteresseerd bent in Hoodoos dan parkeer je de auto bij MM 70, old Sheffield road, en steekt voorzichtig de 12 over. Links van de afrasrptering blijven en al snel zie een mooi exemplaar.

Indien je deze canyon vanaf de Old Sheffield Road doet, stop dan op de terugweg vlak voordat je de 12 weer opgaat en bekijk onderstaande.

Steek voorzichtig de weg over en blijf links van de afrastering. even later zie je bovenstaande hoodoos.

Maak een Gratis Website met JouwWeb